Πανελλήνια Σχολικά 2023

34ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (2023) – 20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (2023)

Αριθ. Πρωτ.: 15382/21-3-2023

34ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (2023)
20
ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (2023)

 1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:

  1. Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το 34ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Μαθητών – Μαθητριών και το 20ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Μαθητών-Μαθητριών για το 2023.

 1. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

  1. Τους αγώνες διοργανώνει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία με συνδιοργανωτή τον Σκακιστικό Όμιλο Κορυδαλλού και με τη στήριξη του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τσιλιγκίρη Χριστίνα, Πρόεδρος ΣΕΦ

Μακρόπουλος Γιώργος, Αντιπρόεδρος ΕΣΟ

Γκορίτσας Χρήστος, Επίτιμος πρόεδρος ΕΣΟ

Πιλάλης Χρήστος, Μέλος ΔΣ ΕΣΟ – Έφορος Σχολικού Σκακιού

Σκλαβούνος Παναγιώτης, Μέλος Τεχνικής Επιτροπής ΕΣΟ

Κεφάλας Δημήτρης, Διευθυντής Αγώνων

 1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:

  1. Διευθυντής Αγώνων ορίσθηκε ο κ. Δημήτρης Κεφάλας Πρόεδρος του Σ.Ο. Κορυδαλλού.

 1. ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ:

  1. Τα πρωταθλήματα μαθητών-μαθητριών θα διεξαχθούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας είναι η τοποθεσία του και η εύκολη προσβασιμότητα. Συγκεκριμένα:

Με αυτοκίνητο: Ερχόμενος κάποιος από την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, χωρίς να λοξοδρομεί καθόλου, φτάνει μέσα στους χώρους στάθμευσης του Σταδίου. Ερχόμενος από το λιμάνι του Πειραιά περνάει έξω από το Στάδιο. Ερχόμενος από το αεροδρόμιο και ακολουθώντας την Αττική Οδό και την Εθνική Οδό φτάνει ταχύτατα στο Στάδιο.

Με Αστικές Συγκοινωνίες: Οι λεωφορειακές γραμμές 101, 130, 217, 218, Α1, Β1 με αφετηρία τον Πειραιά κάνουν στάση έξω από την είσοδο του Σταδίου, ενώ οι λεωφορειακές γραμμές Β1, Α1, Ε1, 130, 218, 232, 040, 217, 229 με τέρμα το λιμάνι του Πειραιά σταματούν στην απέναντι πλευρά του δρόμου και οι επισκέπτες περνώντας από την ειδική διάβαση κάτω από την παραλιακή οδό βρίσκονται στην είσοδο του Σταδίου. Στο ίδιο σημείο σταματάει και η γραμμή express Ε96 Πειραιάς – Αεροδρόμιο Αθηνών.

Ο τερματικός σταθμός του Τραμ καταλήγει στο περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο του ΣΕΦ.

Ο σταθμός του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, στάση Νέο Φάληρο.

 1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

  1. Δικαίωμα συμμετοχής στα ατομικά πρωταθλήματα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών, όλης της χώρας.

  2. Στα ομαδικά πρωταθλήματα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών όλης της χώρας, με 4μελείς ομάδες. Επιτρέπεται η συμμετοχή και 2ης ομάδας από το ίδιο σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο).

ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

 1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

  1. Τα ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ θα διεξαχθούν σε τρεις ομίλους: ένας όμιλος Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και δύο όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με Ελβετικό σύστημα 7 γύρων. Επισημαίνεται ότι ο καθορισμός των ομίλων θα γίνει σύμφωνα με τη βαθμίδα φοίτησης για το σχολικό έτος 2022-2023. Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις). Η αρχική κατάταξη των ομάδων θα γίνει χρησιμοποιώντας την επιλογή «τυχαία» του προγράμματος κληρώσεων swiss manager.

  2. Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον Επικεφαλής Διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.

 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

  1. Α) Τα ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :

 

Παρασκευή

28 Απριλίου 2023

Τεχνική Συνάντηση

09:45

Παρασκευή

28 Απριλίου 2023

1ος – 3ος Γύρος

Έναρξη 10:30

Παρασκευή

28 Απριλίου 2023

4ος – 7ος Γύρος

Έναρξη 15:30

Παρασκευή

28 Απριλίου 2023

Τελετή λήξης Ομαδικών

Μετά το πέρας του 7ου γύρου

 

  1. Η Οργανωτική Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης του προγράμματος αγώνων σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο και οι αλλαγές θα ανακοινωθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

 1. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

  1. Τα ομαδικά θα διεξαχθούν με χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη πέντε δευτερόλεπτα (5”) χρόνου σκέψης.

 1. ΔΗΛΩΣΗ – ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

  1. Όλες οι σχολικές ομάδες που δικαιούνται συμμετοχή, σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας προκήρυξης, θα πρέπει να δηλώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική φόρμα δήλωσης συμμετοχής που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα των πρωταθλημάτων: https://chessfed.gr/sxolika2023 μέχρι και τη Δευτέρα 24/04/2023.

  2. Η δήλωση συμμετοχής αποτελεί ταυτόχρονα επιβεβαίωση συμμετοχής. Αν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κάποιο σχολείο δε μπορεί να συμμετέχει, θα πρέπει να ενημερώσει τον Διευθυντή Αγώνων το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 26 Απριλίου και ώρα 20:00.

  3. Ο Διευθυντής Αγώνων διατηρεί το δικαίωμα να αποδεχθεί αιτιολογημένα αιτήματα συμμετοχής και μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία.

  4. Οι δηλωμένοι υπεύθυνοι των σχολείων θα πρέπει να συμπληρώσουν και να στείλουν μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης:

https://chessfed.gr/sxolika2023το αργότερο μέχρι και την Τετάρτη 26 Απριλίου και ώρα 20:00:

Α. τη βασική σύνθεση της ομάδας τους (μέχρι 6 μαθητές)

Β. τη σύνθεση της ομάδας τους για τον πρώτο γύρο.

Γ. έντυπο-βεβαίωση ότι όλα τα μέλη της ομάδας είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου. Το έντυπο-βεβαίωση μπορεί να είναι υπογεγραμμένο είτε από τον αρμόδιο του σχολείου (διευθυντή, υποδιευθυντή, γραμματεία κλπ.), είτε από τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

  1. Σε περίπτωση που δεν σταλεί σύνθεση για τον πρώτο γύρο, το σχολείο θα αγωνιστεί στον πρώτο γύρο με τη βασική του σύνθεση.

 1. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ:

  1. Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής (+2 αναπληρωματικοί) με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα: 1η – 3η γενικές σκακιέρες (μπορούν να αγωνιστούν και μαθήτριες), 4η σκακιέρα υποχρεωτικά αγωνίζεται μαθήτρια.

  2. Οι ομάδες δηλώνουν τη βασική σύνθεσή τους (6άδα), με σειρά 1 έως 6. Στη σύνθεση της ομάδας για κάθε γύρο (4άδα), για τις 3 γενικές σκακιέρες θα πρέπει να τηρείται η δηλωμένη σειρά της βασικής σύνθεσης (1-6). Στην 4η σκακιέρα μπορεί να αγωνιστεί μόνο μαθήτρια ανεξάρτητα από την σειρά με την οποία έχει δηλωθεί στην βασική σύνθεση (6άδα). Πχ. αν μια ομάδα δηλώσει στη βασική σύνθεσή της (6άδα) 2 μαθήτριες στις θέσεις 2 και 4, για να αγωνιστεί μπορεί να δηλώσει στην 4η σκακιέρα τη μαθήτρια με αριθμό δήλωσης 2 και στην 3η σκακιέρα να αγωνιστεί η μαθήτρια με αριθμό δήλωσης 4.

  3. Η κατάθεση της σύνθεσης για τον 1ο γύρο γίνεται με τη δήλωση συμμετοχής και την αποστολή της βασικής σύνθεσης της ομάδας. Για τους επόμενους γύρους η κατάθεση της σύνθεσης θα γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ορίσει ο Επικεφαλής Διαιτητής στην Τεχνική Συνάντηση (28/4).

 1. ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ

  1. Κάθε σχολική ομάδα έχει το δικαίωμα να ορίσει έναν αρχηγό ομάδας καθώς και έναν αναπληρωτή. Αρχηγός ομάδας μπορεί να ορισθεί μόνο ένας από τους μαθητές που έχουν δηλωθεί στη σύνθεσή της (6άδα). Για τις αρμοδιότητες των αρχηγών ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται από τους σχετικούς κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ.

  2. Ο αρχηγός είναι ο μόνος που εκπροσωπεί επίσημα την ομάδα. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, χωρίς να σχολιάζει σκακιστικά τη θέση της παρτίδας, να υποδεικνύει σε παίκτη της ομάδας του να προτείνει ή να αποδεχτεί πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα.

  3. Οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ παικτών και αρχηγού γίνεται μόνο παρουσία του διαιτητή της συνάντησης.

  4. Για τους αρχηγούς των ομάδων που δεν τηρούν τα όσα ρητά ορίζονται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και από τους κανονισμούς της FIDE Handbook (C.05.7) και της ΕΣΟ μπορεί να επιβληθεί ποινή αποβολής από την αίθουσα των αγώνων χωρίς αναπλήρωση. Στην περίπτωση που ο αρχηγός είναι σκακιστής της ομάδας που αγωνίζεται ακόμα, τότε η προαναφερόμενη ποινή μετατρέπεται σε παύση από τα καθήκοντα του αρχηγού χωρίς αναπλήρωση.

 1. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ – ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:

  1. Η νικήτρια ομάδα του αγώνα παίρνει 2 βαθμούς και η ηττημένη 0 βαθμούς. Αν το αποτέλεσμα του αγώνα είναι ισόπαλο, οι ομάδες παίρνουν από 1 βαθμό. Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με αφαίρεση 1 βαθμού (στην τελική βαθμολογία). Η ομάδα που σημειώνει νίκη χωρίς αγώνα, αλλά και η ομάδα που παίρνει “ΒΥΕ”, παίρνουν επίσης από 2 βαθμούς.

  2. Το αποτέλεσμα του αγώνα προκύπτει από το άθροισμα των πόντων που συγκεντρώνουν οι παίκτες των ομάδων στις παρτίδες τους (σκορ παρτίδας). Ο νικητής κάθε παρτίδας παίρνει 1 πόντο, ενώ ο ηττημένος δεν παίρνει πόντο. Αν η παρτίδα λήξει ισόπαλη, κάθε παίκτης παίρνει από μισό πόντο. Για τις παρτίδες χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος από το σύνολο των πόντων που συγκεντρώνουν οι παίκτες της και μέχρι να μηδενιστούν οι πόντοι που συγκέντρωσαν (όχι αρνητικοί πόντοι).

  3. Για τα ομαδικά πρωταθλήματα Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:

(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το σύνολο των πόντων (σκορ παρτίδας) σε όλους τους αγώνες.
(γ). Το σύνολο των πόντων (σκορ παρτίδας) κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ

 1. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ

  1. Οι συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για τη διαμονή – διατροφή και τη μετακίνησή τους.

  2. Δεν προβλέπεται υποχρεωτική διαμονή για κανέναν συμμετέχοντα.

  3. Για τα ομαδικά πρωταθλήματα το οργανωτικό παράβολο ορίζεται στα 60 € ανά ομάδα.

  4. Η καταβολή των οργανωτικών παραβόλων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι και τη Δευτέρα 24/04/2023, με κατάθεση στον λογαριασμό της ΕΣΟ που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 080/480580-13 (ΙΒΑΝ GR 15 0110 0800 0000 0804 8058 013).

  5. Οι μαθητές – μαθήτριες που θα συμμετέχουν και δεν έχουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας της ΕΣΟ, απαλλάσσονται από το τέλος εγγραφής στην ΕΣΟ εφόσον υποβάλλουν αίτηση για έκδοση δελτίου μέσα στο 2023.

  6. Μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική ηλεκτρονική φόρμα δήλωσης επιβεβαίωσης συμμετοχής που υπάρχει στην ιστοσελίδα των πρωταθλημάτων: https://chessfed.gr/sxolika2023. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αποστέλλεται μήνυμα επιβεβαίωσης και αντίγραφο της συμπληρωμένης φόρμας στο email που θα έχει δηλωθεί.

  7. Καμία συμμετοχή δεν θεωρείται οριστικοποιημένη αν δεν έχει συμπληρωθεί σωστά η ηλεκτρονική φόρμα και δεν έχει καταβληθεί το οργανωτικό παράβολο.

  8. Οδηγίες για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας δήλωσης συμμετοχής:

 • Οι μαθητές-τριες κάθε σχολείου δηλώνονται σε μία φόρμα δήλωσης συμμετοχής. Στην φόρμα αυτή θα πρέπει να δηλωθεί α) η βασική σύνθεση της ομάδας (μέχρι 6 μαθητές), β) η σύνθεσή της για τον πρώτο γύρο σύμφωνα με το άρθρο 9.4 της παρούσας προκήρυξης (υποβάλλονται σε χωριστές φόρμες) και γ) βεβαίωση ότι τα μέλη της ομάδας είναι μαθητές του ίδιου σχολείου .

  1. Οδηγίες για την κατάθεση των οργανωτικών παραβόλων

 • Στην αιτιολογία της κατάθεσης θα αναγράφεται το όνομα του σχολείου, όπως ακριβώς συμπληρωθεί στην φόρμα δήλωσης για τα ομαδικά πρωταθλήματα.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΖΗΤΗΘΕΙ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΟΡΜΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

https://chessfed.gr/sxolika2023

ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

 1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

  1. Στα ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη φοίτησης σύμφωνα με το σχολικό έτος 2022-2023 και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 9 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού. Σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Ιανουαρίου 2023. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 20) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και τουρνουά πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες (σύμφωνα με το σχολικό έτος φοίτησης 2022-2023) :

 

1.

Μαθητές-Μαθήτριες

Νηπιαγωγείων

2.

Μαθητές-Μαθήτριες

Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

3.

Μαθητές-Μαθήτριες

Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

4.

Μαθητές-Μαθήτριες

Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

5.

Μαθητές-Μαθήτριες

Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

6.

Μαθητές-Μαθήτριες

Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

7.

Μαθητές-Μαθήτριες

ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

8.

Μαθητές-Μαθήτριες

Α’ Γυμνασίου

9.

Μαθητές-Μαθήτριες

Β’ Γυμνασίου

10.

Μαθητές-Μαθήτριες

Γ’ Γυμνασίου

11.

Μαθητές-Μαθήτριες

Λυκείων

 

  1. Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον Επικεφαλής Διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.

 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

  1. Τα ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Σάββατο

29 Απριλίου 2023

1ος – 3ος Γύρος

Έναρξη 13:00

Σάββατο

29 Απριλίου 2023

4ος – 5ος Γύρος

Έναρξη 18:00

Κυριακή

30 Απριλίου 2023

6ος – 9ος Γύρος

Έναρξη 10:00

Κυριακή

30 Απριλίου 2023

Τελετή Λήξης Ατομικών

Έναρξη 15:00

 

  1. Η Οργανωτική Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης του προγράμματος αγώνων (ώρες έναρξης – λήξης) σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο και οι αλλαγές θα ανακοινωθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

 1. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

  1. Τα ατομικά πρωταθλήματα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

 1. ΔΗΛΩΣΗ – ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

  1. Όλοι όσοι δικαιούνται συμμετοχή, σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας προκήρυξης, θα πρέπει να δηλώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική φόρμα δήλωσης συμμετοχής που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα των πρωταθλημάτων: https://chessfed.gr/sxolika2023 μέχρι και τη Δευτέρα 24/04/2023.

  2. Η δήλωση συμμετοχής αποτελεί ταυτόχρονα επιβεβαίωση συμμετοχής. Αν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κάποιος μαθητής – μαθήτρια δε μπορεί να συμμετέχει, θα πρέπει να ενημερώσει τον Διευθυντή Αγώνων το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 26 Απριλίου και ώρα 20:00.

  3. Ο Διευθυντής Αγώνων διατηρεί το δικαίωμα να αποδεχθεί αιτιολογημένα αιτήματα συμμετοχής και μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία.

 1. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:

  1. Για τα ατομικά πρωταθλήματα θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:

Για ελβετικό σύστημα

α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους) [11].

β) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου) [37] (0,1,Ν,Υ,0,Ν)

γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων) [37] (0,0,Ν,Υ,0,Ν)

δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα). [52] (0,0,Ν,Υ,0,Ν,Ν)

Για κυκλικό σύστημα (roundrobin)

α) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισοβάθμων [11].

β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες, οι νίκες άνευ αγώνα προσμετρώνται). (inclusive forfeit points)[68]

γ). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα [52] (0,0,Ν,Υ,0,Ν,Ν)

δ) Το σύστημα Κόγια (αριθμός βαθμών εναντίων αντιπάλων με ποσοστό >= 50%) [45]

Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπούχολτζ ή του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtualopponent”.

 1. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ

  1. Οι συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για τη διαμονή – διατροφή και τη μετακίνησή τους.

  2. Δεν προβλέπεται υποχρεωτική διαμονή για κανέναν συμμετέχοντα.

  3. Για τα ατομικά πρωταθλήματα τα οργανωτικά παράβολα ορίζονται ως εξής:

  • 45 € ανά συμμετέχοντα που κατοικεί εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής και

  • 25 € για όλους τους άλλους.

  • Σε περίπτωση που από μια οικογένεια συμμετέχουν περισσότερα από ένα παιδιά, τότε τα οργανωτικά παράβολα μειώνονται από το 2ο παιδί και για κάθε επόμενο σε 25€ (για την Αττική) και 15€ (για τα εκτός Αττικής) αντίστοιχα..

  1. Η καταβολή των οργανωτικών παραβόλων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι και τη Δευτέρα 24/04/2023, με κατάθεση στον λογαριασμό της ΕΣΟ που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 080/480580-13 (ΙΒΑΝ GR 15 0110 0800 0000 0804 8058 013).

  2. Οι μαθητές – μαθήτριες που θα συμμετέχουν και δεν έχουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας της ΕΣΟ, απαλλάσσονται από το τέλος εγγραφής στην ΕΣΟ εφόσον υποβάλλουν αίτηση για έκδοση δελτίου μέσα στο 2023.

  3. Μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική ηλεκτρονική φόρμα δήλωσης επιβεβαίωσης συμμετοχής που υπάρχει στην ιστοσελίδα των πρωταθλημάτων: https://chessfed.gr/sxolika2023. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αποστέλλεται μήνυμα επιβεβαίωσης και αντίγραφο της συμπληρωμένης φόρμας στο email που θα έχει δηλωθεί.

  4. Καμία συμμετοχή δεν θεωρείται οριστικοποιημένη αν δεν έχει συμπληρωθεί σωστά η ηλεκτρονική φόρμα και δεν έχει καταβληθεί το οργανωτικό παράβολο.

  5. Οδηγίες για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας δήλωσης συμμετοχής:

 • ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ που επιθυμούν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα θα πρέπει να συμπληρώσουν ξεχωριστά την φόρμα δήλωσης συμμετοχής. Μια φόρμα δήλωσης ανά μαθητή. Ο αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα δηλωθεί θα αποτελεί τον κωδικό αριθμό δήλωσης του κάθε μαθητή-τριας με τον οποίο θα γίνει και η ταυτοποίηση της κατάθεσης του οργανωτικού παραβόλου.

 • Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν 2 ή περισσότερους μαθητές-τριες, θα πρέπει να συμπληρώνουν τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου και στο 2ο ή 3ο κ.ο.κ. μαθητή-τρια προσθέτοντας στο τέλος ένα ψηφίο παραπάνω. π.χ Αν δηλωθεί ο αριθμός κινητού 6999999999 για τον 1ο μαθητή-τρια για τον 2ο θα δηλωθεί 69999999991, για τον τρίτο 69999999992 κ.ο.κ. ώστε κάθε παιδί να έχει μοναδικό κωδικό δήλωσης.

  1. Οδηγίες για την κατάθεση των οργανωτικών παραβόλων

 • Στην αιτιολογία της κατάθεσης θα αναγράφεται ΜΟΝΟ ο δηλωμένος αριθμός κινητού τηλεφώνου (που αποτελεί και τον κωδικό αριθμό δήλωσης του κάθε μαθητή-τριας) όπως θα έχει συμπληρωθεί στη φόρμα δήλωσης συμμετοχής.

 • Για ομαδικές καταθέσεις (για περισσότερους από έναν μαθητές-τριες) στην αιτιολογία θα πρέπει:

  • Για άτομα της ίδιας οικογένειας να αναγράφεται ΜΟΝΟ ο δηλωμένος αριθμός κινητού τηλεφώνου του 1ου μαθητή –τριας χωρίς το πρόσθετο τελικό ψηφίο.

  • Για συλλόγους να αναγράφεται ΜΟΝΟ ο δηλωμένος αριθμός κινητού τηλεφώνου ενός εκ των μαθητών –τριών και στη συνέχεια να αποστέλλονται αναλυτικά όλα τα ονόματα των συμμετεχόντων στο e-mail της ΕΣΟ (info@chessfed.gr).

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΖΗΤΗΘΕΙ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΟΡΜΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

https://chessfed.gr/sxolika2023

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

 1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ – ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ:

  1. Ενστάσεις υποβάλλονται αμέσως μετά τη λήξη της συγκεκριμένης παρτίδας και εκδικάζονται άμεσα από την Επιτροπή Ενστάσεων που θα ορισθεί πριν την έναρξη των αγώνων και θα ανακοινωθεί στη συμπληρωματική προκήρυξη. Το παράβολο ορίζεται στα 50 Ευρώ και μπορεί να κατατεθεί στον Διευθυντή Αγώνων. Αν η ένσταση γίνει έστω και μερικά δεκτή το παράβολο επιστρέφεται. Η απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων είναι τελεσίδικη.

  2. Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις γίνονται με το εγκεκριμένο από τη FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις που αφορούν θέματα κληρώσεων.

  3. Σε περίπτωση που μαθητής – μαθήτρια ή σχολική ομάδα ηττηθεί 2 φορές χωρίς αγώνα (2 ήττες α.α.), χωρίς σοβαρό λόγο, θα θεωρείται ότι αποχώρησε από τη διοργάνωση.

  4. Απαγορεύεται η παρουσία εντός του αγωνιστικού χώρου προπονητών, γονέων, παραγόντων σωματείων, συνοδών κλπ.

  5. Στην περίπτωση αντικανονικής κίνησης προστίθεται 1 λεπτό στο χρόνο του αντιπάλου, στην 2η αντικανονική κίνηση επιβάλλεται μηδενισμός.

  6. Συνιστάται να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό η απομάκρυνση των αγωνιζομένων από τον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη της παρτίδας τους. Σε κάθε περίπτωση θα γίνεται με ευθύνη των ιδίων ή των συνοδών τους, σε ότι αφορά την έγκαιρη προσέλευσή τους αλλά και την ενημέρωσή τους για αγωνιστικά / τεχνικά θέματα.

  7. Για λόγους επικοινωνίας με τους γονείς, επιτρέπεται η κατοχή κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές – μαθήτριες. Τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να είναι σε λειτουργία «σίγασης» και δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η χρήση τους κατά τη διάρκεια της παρτίδας. Η επιβολή της ποινής μηδενισμού σε περίπτωση «χτυπήματος»¨κινητού τηλεφώνου είναι στην κρίση του Επικεφαλής Διαιτητή (μπορεί να επιβληθεί αν υπάρχουν αποδείξεις ηλεκτρονικής υποβοήθησης).

  8. Ορίζεται ρητά ότι η ευθύνη της διοργανώτριας αρχής (ΕΣΟ) για θέματα ασφάλειας των συμμετεχόντων, πρόσκλησης ζημιών κλπ περιορίζεται μόνο εντός του αγωνιστικού χώρου.

  9. Ο Διευθυντής Αγώνων έχει το δικαίωμα να αποβάλλει συμμετέχοντες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη διοργάνωση και που δεν θα τηρούν τους κανόνες συμπεριφοράς και ασφάλειας, καθώς και το υγειονομικό πρωτόκολλο της ΕΣΟ.

 1. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΣΟ

  1. Όλοι οι αγώνες θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα όσα ρητά ορίζονται στις ισχύουσες κατά την περίοδο των αγώνων ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19 της ΓΓΑ, όπως θα έχουν αναρτηθεί στην σχετική ιστοσελίδα της ΓΓΑ:

https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports

  1. Συνιστάται η χρήση μάσκας.

 1. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ:

  1. Οι Διαιτητές θα ορισθούν από την Κ.Ε.Δ. και θα ανακοινωθούν συμπληρωματικά.

 1. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:

  1. Αναμνηστικά διπλώματα για το ομαδικό και το ατομικό, σε όλους τους μαθητές που θα αγωνισθούν. Στα Ομαδικά Πρωταθλήματα, κύπελλα θα πάρουν οι τρεις πρώτες ομάδες και μετάλλια όλοι οι αθλητές των τριών πρώτων ομάδων. Στα Ατομικά Πρωταθλήματα, κύπελλο και μετάλλιο θα πάρει ο 1ος νικητής και μετάλλια ο 2ος και 3ος. Το 1ο κορίτσι θα πάρει κύπελλο και μετάλλιο και μετάλλια το 2ο και 3ο κορίτσι. Εάν ένα κορίτσι καταταγεί στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης παίρνει όλα τα έπαθλα που του αναλογούν.

  2. Στα ατομικά πρωταθλήματα θα δοθούν ειδικά έπαθλα ανά τάξη για τα αγόρια και κορίτσια που θα κατακτήσουν την 4η , 5η και 6η θέση αντίστοιχα.

  3. Οι βραβεύσεις θα γίνουν μετά τη λήξη των αγώνων (χωριστά για τους ατομικούς και τους ομαδικούς σύμφωνα με το πρόγραμμα αγώνων).

 1. ΓΕΝΙΚΑ:

Το e-mail επικοινωνίας με την οργανωτική επιτροπή είναι: ekorres@gmail.com

  1. Γενικές πληροφορίες – επικοινωνία στα τηλέφωνα:

 • Βαγγέλης Κορρές 6973854050 (από 10:30 έως 23:00)

 • Κωνσταντίνος Θάνος 6986021643 (από 10:00-22:00 καθημερινά εκτός Πέμπτης)

 • Μαρία Αλοΐζου 6984084050 (από 10:00-23:00)

Για θέματα της Διεύθυνσης Αγώνων μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα:

 • Σκακιστικός Όμιλος Κορυδαλλού 2104954411 (17:00-21:00 – Καθημερινά εκτός Παρασκευής)

 • Δημήτρης Κεφάλας και Τόνια Μπέση 6977434204 (11:00-23:00)

  1. Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η Διεύθυνση των Αγώνων.

  2. Σε όλες τις πανελλήνιες διοργανώσεις που διεξάγονται σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η φωτογράφηση-βιντεοσκόπηση αθλητών μόνο από τον εξουσιοδοτημένο φωτογράφο της διοργάνωσης. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο από την ΕΣΟ για την προβολή της διοργάνωσης και του αθλήματος γενικότερα. (αποφάσεις ΔΣ 19/9/2015-9/12/2017).

  3. Οι αγώνες είναι ενταγμένοι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος #BEACTIVE 2023.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΡΡΑΣ

 

 

Ο ΕΦΟΡΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΙΛΑΛΗΣ